Cabinet: B-dul Mihai Viteazu nr. 8, Timisoara, jud. TIMIS

: Pentru programari Luni - Vineri 09:00 - 18:00
  Contact : 0733.729.445

RINITA ALERGICA

Ce este rinita alergica?

Rinita alergica este o boala inflamatorie a mucoasei nazale, care determina o varietate de simptome rinologice de intensitate mai mare sau mai mica în functie de expunerea la factorii care o declanseaza sau de gravitatea afectiunii.

ra2

Asocierea din ce în ce mai frecventa a rinitei alergice cu alte afectiuni a adus la cresterea numarului acestor comorbiditati in cadrul populatiei: poate produce sau influenta astmul bronsic sau sinusita si este un factor favorizant pentru otita medie la copii.

Mecanismul alergiei nazo-sinusale este de natura imunologica, fiind reprezentat de reactia antigen-anticorp. Introducerea în organism a unor substante straine (antigeni sau alergeni) determina formarea de substante antagoniste specifice (anticorpi) care se fixeaza pe mastocitele mucoasei nazale numai la indivizii cu anumita structura imunologica, denumiti atopici.

Reintroducerea aceluiasi alergen sau antigen în organism va provoca, la nivelul mucoasei nazale, conflictul antigen-anticorp care determina reactia alergica prin degranularea mastocitelor cu sinteza si eliberarea mediatorilor chimici ai inflamatiei responsabili de perturbarile functionale si structurale ale mucoasei nazale: histamina, leucotriere, prostaglandine.

ra3

Histopatologic, alergia vasosinusala se caracterizeaza prin: edem, hipersecretie apoasa, hipertrofia si transformarea polipoida a mucoasei nazosinusale.

Care sunt factorii determinanti ai  rinitei alergice? 

Alergeni inhalatori la care este expusa  mucoasa  nazala: polen, spori de ciuperci, graminee, praf de camera, par de animale, substante chimice, produse cosmetice, detergenti etc.

ra4

Alergeni digestivi: conservanti alimentari, alcool, legume, fructe (fragi, capsune),

Medicamentele: Penicilina, Aspirina, Piramidon, Algocalmin.

Bolile parazitare (helmintiaza, micozele) sau infectiile microbiene.

Orice element al vietii noastre de zi cu zi, orice lucru sub soare poate provoca alergie, chiar si soarele.

Cum se manifesta rinita alergica?

Rinita alergica este caracterizata prin urmatoarele simptome rinologice:

 •  secretie nazala  apoasa,
 •  stranut în salve,
 • obstructie nazala,
 • prurit nazal.

ra9

Simptome minore asociate:  senzatie de plenitudine nazala, diminuarea sau lipsa mirosului, prurit faringo-palatin, auricular, prurit ocular, lacrimare si hiperemie conjunctivala, cefalee. Blocajul nazal (nasul înfundat) este adesea mai accentuat dimineata la trezire si tinde sa se amelioreze în timpul zilei.

Examenul obiectiv ORL:

Rinoscopia anterioara, posterioara si endoscopia nazala flexibila sau rigida evidentiaza: o mucoasa turgescenta, tumefiata, palida violacee, decolorata, umeda si, uneori, formatiuni polipoide la nivelul meatului mijlociu.  Se acorda o atentie deosebita examinarii cornetului inferior privind volumul, culoarea si contractivitatea sa.

ra8ra12

Rinoscopia posterioara urmareste cornetul inferior si mijlociu, pentru a exclude o degenerare polipoida, obstructia nazala putând fi data de hipertrofia cozilor de cornet. Culoarea si consistenta mucoasei nazale pot fi de mare ajutor în diferentierea unei rinite alergice de una nealergica. Degenerarea polipoida, la nivelul mucoasei polipoidale, este sugestiva pentru rinita alergica, mai ales când exista polipi multiplii.

ra 10

 

Forme clinice

 1. Rinita alergica sezoniera (periodica ). Simptomele apar numai în anumite perioade ale anului sau pe o perioada scurta de timp (ex. polenul – primavara, fânul – toamna).  Criza poate fi evitata prin schimbarea mediului în perioada respectiva.
 1. Rinita alergica perena (neperiodica). Simptomele se întind pe toata perioada anului, indiferent de sezon, situatie întâlnita de obicei la persoanele sensibile care sunt expuse permanent factorilor declansatori ai rinitei (praful, poluarea etc.).

Diagnosticul de rinita alergica se pune pe:

 • anamneza alergologica detailata (antecedente din copilarie, familiale specifice, factorii de mediu si profesionali, instalarea, frecventa, severitatea si durata simptomelor),
 • simptomele rinologice si asociate minore,
 •  afectiunile asociate (astmul bronsic, traheita spasmodica, sinuzita),
 •  examenul obiectiv ORL,
 •  eozinofilia sanguina si secretia nazala (citologia nazala),
 •  dozarea de IgE totale,
 • dozarea de IgE specifice  al carui nivel crescut are o valoare indicativa.          Investigatiile imunologice certifica datele furnizate de testele de provocare:– testele de provocare cutanate specifice alergologice prin care se evidentiaza sensibilitatea bolnavului la anumiti alergeni incriminati reprezinta un bun indiciu pentru confirmarea diagnosticului de alergie, sugerat de anamneza.Examenul radiologic este obligatoriu la toti bolnavii cu rinita cronica alergica, pentru a stabili prezenta sau absenta coafectarii sinusurilor paranazale.

Cum tratam rinita alergica:

 1. Evitarea alergenilor sau a factorilor iritanti. Atunci când este posibil trebuie aplicate masurile de control al alergenilor din mediul intern deoarece acestea duc, în general, la îmbunatatirea starii pacientului si reduc necesitatea tratamentului farmacologic. Tinând cont de dificultatea reducerii expunerii la polen si la alergenii din mediul extern, masurile de evitare includ monitorizarea si evitarea zonelor respective,
 2. spalaturile nazale cu solutie salina izotonica (se pot face de 3 ori pe zi),
 1. desensibilizarea alergica se face la pacientii cu mai multe teste alergice pozitive si se practica în cabinete alergologice de catre personal specializat, colaborarea ORL – alergologie fiind obligatorie,
 1. corticosteroizi topici nazali sub forma de spray (Pivalone, Nasonex, Flixonase) se recomanda în rinitele alergice sezoniere,
 1. spray topic nazal cu cromoglicat de sodiu inhiba degranularea mastocitara. Tratamentul cu cromoglicat este ineficient în rinitele nealergice,
 1. corticoterapia injectabila (Diprophos) submucoasa în cornetul inferior se utilizeaza în special în rinitele alergice sezoniere reprezentând o alternativa a corticoterapiei sistemice,
 1. antihistaminicele H1 non sedative  cu eficacitate în diminuarea rinoreei stranutului si pruritului narinar. Tratamentul local diminueaza, de obicei, simptomatologia pentru o perioada de 4–6 saptamani.
 1. criochirurgia sau chirurgia cu laser CO2 se recomanda de obicei la pacientii cu rinita nealergica simptomatica sau la cei cu rinita alergica medie cu cornete retractile;
 2. rezectia chirurgicala se recomanda numai pacientilor cu rinita cronica nealergica sau alergica cu cornete neretractile. Se recomanda uneori si la pacientii cu rinita alergica contractila dar la care persista simptomatologia obstructiva cu tot tratamentul desensibilizant. Se practica rezectia partiala submucoasa cu anestezie locala de contact sau generala.